Συνέντευξη απ´ την Χαρούλα Βασιλειάδου.
-
Πώς ξεκίνησε η διαδρομή σας σε αυτόν τον χώρο της μουσικής ?
Από πολύ νωρίς γύρω στα 3, κατάλαβα ότι η μουσική με αφορά και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου .Περίπου στα 7 άρχισα να ακούω πολύ μουσική ,ιδιαίτερα μουσική των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών επίσης λαϊκά, παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια. Στην ηλικία 11 χρονών πήρα μέρος σε ένα φεστιβάλ στην Κρήτη γιατί είμαι από εκεί. Είχα βγει πρώτη στον νομό Ηρακλείου και δεύτερη λόγο ηλικίας στο Παγκρήτιο φεστιβάλ . Όμως πρώτα έπρεπε να τελειώσω το σχολείο και μετά να ξεκινήσω.
-
Το τραγούδι τι σημαίνει για σας?
Είναι τρόπος έκφρασης . Η μουσική κάνει πάρα πολύ καλό στην ψυχή του ανθρώπου και πρώτα απ όλα κάνει καλό σε εμάς τους ίδιους που ασχολούμαστε με αυτό. Δεν είναι απλά πιάνω ένα μικρόφωνο και βγαίνω σε μια σκηνή να τραγουδήσω. Είναι πολύ πιο σημαντικό. Είναι τροφή του μυαλού και της ψυχής η μουσική. Και αν καταφέρουμε να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας και κατά εξακολούθηση και τους ανθρώπους τότε πιστεύω ότι η μουσική αφορά πολύ κόσμο. Λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία και εκτονώνει όλους τους ανθρώπους.
-
Υπήρξαν κάποια/ες επιρροές στο να γίνεται τραγουδίστρια ?
Τίποτα. Η μόνη επιρροή ήταν η ίδια η μουσική και η μεγάλη μου αγάπη για αυτήν. Ταξιδεύοντας λοιπόν μέσα στον χώρο προσπάθησα τον λόγο της εκτόνωσης μου να τον κάνω ένα λόγο που θα εκτονώνει και άλλους ανθρώπους.
-
Υπάρχει κάποια συνεργασία σας που θεωρείτε ότι ήταν η πιο σημαντική ?
Η πιο σημαντική ήταν με τον Σταύρο Ξαρχάκο . Η πρώτη μου συνεργασία ήταν με τον Λίνο τον Κόκοτο και αργότερα συνεργάστηκα με εξαιρετικούς δημιουργούς όπως τον Μίκη θεοδωράκη , τον Χρήστο Λεοντή , τον Μιχάλη Τερζή , τον Τάκη Σούκα , τον Χρήστο Νικολόπουλο ,τον Αριστείδη Μόσχο ,τον Χριστόδουλο τον Χάλαρη αλλά και με πολύ καλούς τραγουδιστές μύθους όπως την Σωτηρία Μπέλλου , τον Μανώλη Μητσιά , την Πόλυ Πάνου , τον Γρηγόρη Μπιθικώτση , την Γιώτα Λύδια , τον Δημήτρη Μητροπάνο , τον Γιώργο Νταλάρα , την Πόπη Αστεριάδη , την Νένα Βενετσάνου , τον Λάκη Χαλκιά , τον Δημήτρη Μπάση , την Αλεξάνδρα , τον Γιάννη Κότσιρα , την Βίκυ Μοσχολιού , τον Στέλιο Διονυσίου , Την Ελένη Δήμου , την Ελένη Βιτάλη , την Μαργαρίτα Ζορμπαλά , τον Βαγγέλη Περπινιάδη , την Χαρούλα Λαμπράκη , τον Δημήτρη Κοντογιάννη , τον Τάκη Μπίνη , τον Κώστα Παπαδόπουλο , τον Βασίλη Σκουλά και πολλούς άλλους .
-
Υπάρχει κάποιος /α που θα θέλατε να συνεργαστείτε αλλά δεν έχει προκύψει ακόμα?
Ναι υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελα να συνεργαστώ όπως είναι η Χαρούλα η Αλεξίου , η Δήμητρα Γαλάνη , η Τάνια Τσανακλίδου και η Γλυκερία. Είναι άνθρωποι που δεν έχω συνεργαστεί μαζί τους και θα το ήθελα πολύ.
-
Τι έχετε αποκομίσει από την συνεργασία σας με τους 2 κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Μίκη Θεοδωράκη ?
Πολλά πράγματα και πολύ βαρύτητα. Είναι πολύ μεγάλη τιμή και συγκλονιστική εμπειρία να συνεργάζεσαι και να τραγουδάς αυτά τα τραγούδια όπου έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό ρεπερτόριο. Αλλά και με 2 ανθρώπους όπου η αξία τους είναι τεράστια ,όπως τεράστια είναι και η προσφορά τους αφού μας έδωσαν την κλασική μας μουσική και αυτό είναι απλά μοναδικό. Τους ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν στο να υπενθυμίσω στον κόσμο αρκετά από τα υπέροχα έργα τους.
-
Σε αυτόν τον χώρο πιστεύετε ότι δίνονται ευκαιρίες και σε νέα παιδιά ? Και τι συμβουλές θα μπορούσατε να τους δώσετε ? Τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας. Την μουσική πρέπει να την αγαπάς και να τη σέβεσαι γιατί η προσέγγιση με τους ανθρώπους δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν είναι να γίνει κάποιος απλά γνωστός με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του. Είναι τεράστια ευθύνη να απευθύνεσαι στην ψυχή των ανθρώπων. Θέλει πάρα πολύ χρόνο και κόπο όπως και πολύ μελέτη ,για να μπορέσει κάποιος να καταφέρει σε αυτήν την δουλειά το ταξίδι του να είναι πάρα πολύ όμορφο όπως όμορφο θα είναι και το ταξίδι στους ανθρώπους που θα τον αγαπήσουν και θα τον ακολουθήσουν στις επιλογές του. Σήμερα τα παιδιά που ξεκινούν πιστεύουν ότι με την αναγνωρισιμότητα κάτι γίνεται. Είναι τεράστια ευθύνη δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.
-
Η πρώτη φορά που τραγουδήσατε μπροστά σε κοινό πως ήταν ? Τι συναισθήματα σας είχε δημιουργήσει αυτό ? Ήμουν παιδί ακόμα . Το πιο σημαντικό για μένα ήταν επειδή είμαι πολύ περήφανος άνθρωπος ότι δεν ήθελα να με κοροϊδεύουν. Ήθελα λοιπόν γνώμες ανθρώπων του χώρου που θα λένε ότι κάτι αξίζει αυτό που ακούν, κάτι τους δημιουργεί , κάτι λέει αυτή η φωνή . Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισα να πηγαίνω σε αυτούς τους διαγωνισμούς. Πριν ξεκινήσω την δουλειά στα 14 πήγα στο << Να η ευκαιρία>> . Πριν κατέβω λοιπόν στη Αθήνα με άκουσε ο Χρήστος ο Λεοντής ( παιδί ακόμα ) μου είπε ότι πρέπει να ξεκινήσω επαγγελματικά να τραγουδάω. Έτσι πήρα αρκετές και σημαντικές σφραγίδες μέχρι να βγω επίσημα σε αυτόν τον χώρο .
-
Στο μέλλον θα θέλατε να γράψετε μουσική η στοίχους και γιατί ?
Αυτό δεν το ξέρει κανείς. Είναι ανάλογα το τι νιώθει κάποιος και αν έχει αυτό το ταλέντο (να το πω ) για να το κάνει. Το να γράψει ένας άνθρωπος μουσική είναι μια βαθιά ανάγκη εκτόνωσης της δικής του ψυχής . Θα το ήθελα και ελπίζω στο μέλλον να μπορέσω να το κάνω.
-
Στις μέρες μας γιατί ο κόσμος πιστεύετε ότι έρχεται σε τέτοια μαγαζιά ? Πιο στοιχείο πιστεύετε είναι αυτό που τους κάνει να έρθουν?
Αυτό που θα πω είναι ότι προ κρίσης ο κόσμος δεν επισκέπτονταν και πάρα πολύ συχνά τέτοιους χώρους όπως είναι αυτός εδώ που τραγουδάμε φέτος . Ο κόσμος προτιμούσε άλλους χώρους όπου μόνο μουσική δεν χαρακτηρίζεται αυτό που άκουγαν (να το πω αλλιώς). Τα τελευταία λοιπόν 3 χρόνια όσο το βιώνω εγώ και μετά την συνεργασία που είχα με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Αμάν Αμήν κατάλαβα ότι ο κόσμος πια είχε μπουχτίσει από την κακή μουσική. Αυτός είναι και ένας λόγος που και το Αμάν Αμήν άρεσε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο όπως και η συνεργασία μου με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο η οποία βασίζεται στην απλότητα είναι εξαιρετική κι αυτός είναι και ο λόγος που πάμε πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος επισκέπτεται αυτούς τους χώρους και όχι μόνο τον δικό μας αλλά και τους παρόμοιους γιατί ακριβώς θέλει να βρει τον κώδικα επικοινωνίας του. Αυτός είναι ο λόγος που επισκέπτονται αυτά τα μαγαζιά γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε χάσει τον κώδικα επικοινωνίας . ‘Όταν κάποιος δεν ξέρει ένα τραγούδι δεν μπορεί να το μοιραστεί με τον διπλανό του.
-
Στον ελεύθερο σας χρόνο με τι σας αρέσει να ασχολείστε?
Μου αρέσει πάρα πολύ το διάβασμα , η ζωγραφική , να ακούω μουσική και να οργανώνω τα επόμενα μου βήματα και τοις επόμενες μου εμφανίσεις.
-
Ο τελευταίος σα δίσκος ήταν του Βαγγέλη Σίμου με τίτλο <<Στον Άνεμο>>. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι κερδίσατε από αυτό?
Με τον Βαγγέλη Σίμο συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια . Το άλμπουμ <ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ > που μου χάρισε είναι μια εξαιρετική δουλειά έχει μέσα τραγούδια αγαπημένα από άλλες συμμετοχές και 4 καινούργια τραγούδια. Μια αγαπημένη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού μου έδωσε τη χαρά να συμμετέχει σε αυτό και την ευχαριστώ πολύ, είναι η Πίτσα Παπαδοπούλου. Δύο τραγούδια ντύθηκαν με τον αγγλικό στοίχο της Μαρίας Παπαδάκη επειδή πιστεύω ότι η μουσική δεν έχει όρια. Έχουμε ελληνική μουσική με αγγλικό στοίχο. Ο Βαγγέλης Σίμος είναι πρώτα απ όλα ένας πολύ καλός φίλος . Μου έγραψε τραγούδια που πιστεύει ότι μου πάνε και αυτό που κέρδισα από αυτήν την συνεργασία είναι μια ζεστή συνεργασία και πολύ αγάπη. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου .
-
Μιλήστε μας λίγο για την φετινή σας συνεργασία και τον χώρο που τραγουδάτε.
Φέτος συνεργάζομαι για δεύτερη φορά με τον Βαγγέλη Κορακάκη και φέτος έχει πολύ σημαντικό ρόλο και η παρουσία του Γεράσιμου Ανδρεάτου ενός σημαντικού έλληνα ερμηνευτή. Περνάμε υπέροχα. Στο πρόγραμμα επίσης τραγουδάνε ο Βασίλης ο Κορακάκης και μια εξαιρετική νέα καλλιτέχνης η Ανατολή Μαργιόλα . Ο κόσμος αγκάλιασε την φετινή μας πρόταση και ανταποκρίθηκε με πολλή αγάπη. Λαϊκά τραγούδια και όχι μόνο. Όλα τα τραγούδια είναι ένα και ένα. Διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας και τραγούδια αγαπημένα και από τον κόσμο. Είναι ένα πρόγραμμα με τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη που είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός δημιουργός, όπως και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
-
Για το μέλλον είστε αισιόδοξη ? Πιστεύετε ότι η χώρα μας , μπορεί να πάει μπροστά με κάποιες προσπάθειες?
Το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας ! Η χώρα μας είμαστε εμείς. Πρέπει να ανασυνταχθούμε, να δραστηριοποιηθούμε και να τελειώσει ο ώχ αδερφισμός που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, να κάνουμε ανασυγκρότηση πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αξίες του να ζεις του να λέγεσαι άνθρωπος . Αν δεν βρούμε αυτό δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουμε παρακάτω. Τι αξίζει περισσότερο ΤΟ ΕΓΩ ή ΤΟ ΕΜΕΙΣ . Να βρούμε την ανθρωπιά μας έτσι πιστεύω ότι θα βγούμε από την κρίση . Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο από τους άλλους. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε αυτόν τον τόπο και να καταλάβουμε ότι ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου…...