Η Μαίρη Συνατσάκη στο DNA of Arts!!!!!!

2015-05-02 17:55

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Τσομπανόπουλο.

 

Με αφορμή την παράσταση Αχ της Γλυκερίας Μπασδέκη, βασισμένη στην Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, που παρουσιάζει η ομάδα bijoux de kant στο Θέατρο Blackbox στη Θεσσαλονίκη, η υπέροχη Μαίρη Συνατσάκη μας μίλησε για το θεατρικό της ντεμπούτο και όχι μόνο. Την ευχαριστώ πολύ!!

 

1. Μίλησε μου για την εμπειρία της συμμετοχής σου στην παράσταση. Πώς θα περιέγραφες το ρόλο που υποδύεσαι;

Η Βιργινία είναι μια γυναίκα που κατάφερε να γοητεύσει τον πιο περιζήτητο άντρα της γειτονιάς της αλλά δεν έζησε ποτέ τον έρωτα γιατί αρρώστησε. Αντ'αυτού έπρεπε να τον βλέπει να ερωτεύεται την μικρή χαρωπή Λιόλια που ήρθε στο σπίτι για να την συντρέξει. Ο Χρηστομάνος μιλάει για τον έρωτα και την ενοχή και το ανεκπλήρωτο και η Βιργινία είναι μια ηρωίδα που του μοιάζει σε όλα αυτά. Είναι γήινη και σκοτεινή αλλά όχι αδικημένη. Όσο κι αν ακούγεται τραγική η ιστορία της. Θα χρειαστεί να δείτε την παράσταση για να καταλάβετε περισσότερα.

 

2. Τι δυσκολίες έχει η προσέγγιση ενός ρόλου και πόσο θεωρείς οτι σε βοήθησαν οι σπουδές σου στην Ψυχολογία;

 

Για να καταλάβω την Βιργινία χρειάστηκε να διαβάσω το κείμενο του Χρηστομάνου, έκανα πολλές κουβέντες με τον σκηνοθέτη Γιάννης Σκουρλέτη και αφέθηκα να έρθω σε επαφή με την μοναξιά και την απόρριψη που βίωσε. Οι σπουδές στην ψυχολογία και η προσωπική ψυχοθεραπεία που έχω κάνει είναι τόσο πολύ κομμάτι μου που δεν μπορώ να διαχωρίσω τα σημεία στα οποία με βοήθησαν. Ειναι ταυτόσημα πια με εμένα.

3. Έχεις δηλώσει οτι η ζωή είναι ωραία γιατί έχει σουρεαλισμό. Συμφωνείς με τη Μπλανς στο Λεωφορείον ο Πόθος που έλεγε : Δε θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία;

 

Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο. Πιστεύω πολύ στην καθημερινή μαγεία και σε αυτήν που δημιουργεί ο καθένας μας. Το τελευταίο τατουάζ μου λέει: "Gratitude Creates Magic", "Η Ευγνωμοσύνη δημιουργεί Μαγεία" και έτσι προσπαθώ να ζω. Μέσα σε αυτήν την συνθήκη.

 

4. Πώς προέκυψε το mairiboo.com;

 

Από την επιθυμία μου να μεταφέρω σε έναν ελληνικό ιστότοπο πράγματα που δεν βρίσκω τοσο εύκολα. Για τέχνη, για μουσική, για design, για μόδα. (Με ενοχές παραδέχομαι οτι την τελευταια περίοδο με έχει ξελογιάσει το "Αχ!" και έχω υπάρξει ασυνεπής με την ανανέωσή του αλλά υπόσχομαι οτι θα επανέλθω πολύ δυναμικά.)

5. Θα ήθελα το σχόλιό σου για την κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα. Πόσο έχει επηρεάσει το θέατρο αλλά και το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου επίσης δραστηριοποιείσαι;


Η κρίση είναι παντού. Χρόνια τώρα. Αν αναλογιστείς πόσο καιρό βρισκόμαστε υπό το καθεστώς της νομίζω δεν θα το πιστέψεις. Αλλά όσο πιο πολύ την αντιμετωπίζουμε σαν ευκαιρία, τόσο καλύτερα. Όταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, όταν στα έχουν πάρει όλα, τότε μπορείς να βουτήξεις μέσα σου, να δεις τι επιθυμείς πραγματικά και να πάρεις ρίσκα. Στους επαγγελματικούς χώρους όπου κινούμαι εννοείται οτι υπάρχουν πολλές οικονομικές δυσκολίες αλλά δεν γκρινιάζω καθόλου γιατί πραγματικά θα ήμουν αχάριστη.

 

6. Τι όνειρα κάνεις; Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου επαγγελματικά σε μερικά χρόνια;

 

Δεν κάνω ποτέ όνειρα σε σχέση με την δουλειά. Τα όνειρα μου είναι για την ζωή. Και είναι απλά. Να είμαι υγιής, να κοιτάζω ένα ζευγάρι μάτια που θα με κάνει να νιώθω ερωτευμένη, να γελάω, να μαθαίνω, τέτοια.   

7. Υπάρχει κάποιο επόμενο ανακοινώσιμο σχέδιό σου; Θα ξανακάνεις θέατρο;


Ήταν τόσο απρόσμενη η τωρινή μου ενασχόληση με το θέατρο που μόνο εντελώς απρόβλεπτο είναι το μέλλον σε αυτό.

 

8. Κλείνοντας θα ήθελα μια ευχή σου για τους αναγνώστες μας.

 

Να μην σταματήσετε ποτέ να ψάχνετε τα πράγματα που σας γεμίζουν και να μην φοβάστε να τα ανακαλύπτετε! 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη
Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνική εγκατάσταση: Αντρέας Κασάπης
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
 

 

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

 

 

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες: PHOTOHARRIE
Video trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
 
Παίζουν:
Λένα Δροσάκη
 (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2015)
Δημήτρης Μοθωναίος
Κατερίνα Μισιχρόνη

 

Μαίρη Συνατσάκη