Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο DNA of Arts!!!!!

2015-03-26 11:47

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Τσομπανόπουλο. 

Σε περιοδεία ανά την Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αγαπημένη ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, με την παράσταση " Επάγγελμα Πόρνη" της Λιλής Ζωγράφου. Επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Εγνατία για μόνο 3 παραστάσεις στις 27,28,29/3. Με αυτή την αφορμή, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία και την ευχαριστώ πολύ!

-          Τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεστε σε περιοδεία ανά την Ελλάδα με το έργο « Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Θα ήθελα να μου μιλήσετε για την παράσταση.

-          Έχουμε επιλέξει στην παράσταση δύο ιστορίες της Λιλής Ζωγράφου, που είναι αυτοβιογραφικές. Η μια έχει και τον ομώνυμο τίτλο « Επάγγελμα Πόρνη» και η δεύτερη λέγεται «Κινδυνεύει η ζωή». Εγώ υποδύομαι ουσιαστικά τη Λιλή Ζωγράφου και περιγράφω δύο περιστατικά της ζωής της. Το ένα έχει αρκετό σουρεαλισμό και τρέλα και είναι χιουμοριστικό, ενώ το δεύτερο περιγράφει μια δύσκολη και τραυματική εμπειρία την οποία βίωσε. Παρ’ όλα αυτά όμως, κατάφερε να το παλέψει και να σταθεί στα πόδια της. Καταλήγει με την αισιόδοξη φράση: Η ζωή νικά! Να σας πω επίσης ότι έχει γράψει ένα εξαιρετικό τραγούδι για την παράσταση ο Σταμάτης ο Κραουνάκης. Είναι σε δικούς τους στίχους και το ερμηνεύει ο ίδιος. Θα έλεγα ότι είναι συγκλονιστικό. Ένα από τα πολύ μεγάλα συν σε αυτή τη δουλειά. 

-          Πρόκειται για το κομμάτι του βιβλίου που τιτλοφορείται «Ιστορίες της Χούντας».

-          Ακριβώς, οι ιστορίες αυτές, έχουν συμβεί την περίοδο της Χούντας, αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Γιατί δυστυχώς, ανακαλύψαμε καθώς διαβάζαμε το κείμενο πόσο διαχρονικές είναι και πόσο επίκαιρες ακόμα και σήμερα. Η Λιλή Ζωγράφου μιλάει από τότε για σημαντικά πράγματα που απασχολούν τον καθένα από μας σήμερα. 

-          Η οποία υπήρξε αγωνίστρια και μάλιστα μεσούσης της Δικτατορίας, είχε επηρεάσει πολύ κόσμο με τα κείμενά της στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ».

-          Ναι φυσικά είχε επηρεάσει πολύ κόσμο με τα κείμενά της, πλην όμως την απέλυσαν από το περιοδικό και μάλιστα απαγόρευσαν και σε οποιοδήποτε άλλο περιοδικό να την προσλάβει. Με αποτέλεσμα, αυτή η τόσο σπουδαία συγγραφέας και δημοσιογράφος, για πάρα πολλά χρόνια να πεινάει. Να είναι στην ανεργία, στην απομόνωση και να πεινάει!! Στο δεύτερο κομμάτι, μιλάει και για αυτή την εμπειρία της πείνας. Πόσο πολύ έχει βιώσει την ανεργία, την απελπισία, το να μην έχει να φάει. 

-          Πόσο αποτελεί για σας πρόκληση ένας μονόλογος και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προσέγγιση του ρόλου;

-          Διάβασα πάρα πολλά για τη Λιλή Ζωγράφου. Ο λόγος από μόνος του είναι πολύ δυνατός και σε οδηγεί στην ερμηνεία. Είναι πολύ ξεκάθαρος, οπότε εξίσου ξεκάθαρα αναβλύζει και η ερμηνεία. Το κείμενο σε οδηγεί από μόνο του. Η δυσκολία ήταν στην εκμάθηση. Και κάθε μέρα βέβαια, έχω το άγχος πριν βγω στη σκηνή, αν θα τα καταφέρω. Είναι αναμέτρηση με τον εαυτό μου, με τις δυνάμεις μου…

-          Ποια είναι τα κριτήριά σας για να πείτε το ναι σε ένα έργο που σας προτείνουν;

-          Εν αρχή ην ο λόγος. Αυτό! Βρήκα το κείμενο, εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο. Είναι πολύ συγκινητικό και δυνατό. Από τα κείμενα που μπορούν να σου αλλάξουν και τη ζωή. Και δεν το λέω έτσι τυχαία αυτό, αλλά γιατί μετά την παράσταση, πολλοί θεατές, έρχονται και μου μιλάνε γι’ αυτό το πράγμα που βίωσαν. Πόσο πολύ τους άγγιξε και πόσο σκέφτηκαν πράγματα, ανακάλεσαν μνήμες δικές τους. Σε αυτό το έργο τέλος πάντων, δεν περνάει μια ώρα αδιάφορη. 

-          Ο κόσμος φεύγει προβληματισμένος…

-          Τον συγκινεί πάρα πολύ. Επίσης γελάει, γιατί το πρώτο μέρος προσφέρεται και για γέλιο γιατί είναι τραγελαφικά αυτά που συμβαίνουν. Και το δεύτερο μέρος, έχει πολύ δυνατά συναισθήματα. Σίγουρα ο κόσμος θα ταυτιστεί με κάποιο σημείο του έργου. 

-          Εσάς προσωπικά σας έχει επηρεάσει ο συγκεκριμένος ρόλος;

-          Να σας πω την αλήθεια, όταν το έπαιζα στην Αθήνα, επειδή είχαμε ξεκινήσει πρόβες από το Δεκέμβριο και το βλέπαμε κάθε μέρα, είχα πάθει μια ψιλοκατάθλιψη, την οποία δεν είχα αντιληφθεί. Και αναρωτιόμουν γιατί είμαι έτσι. Μετά κατάλαβα, ότι ζώντας ουσιαστικά τη δεύτερη ιστορία, όπου η εμπειρία της Λιλής Ζωγράφου, είναι πολύ τραυματική, τότε συνειδητοποίησα γιατί το είχα πάθει. Τώρα που είμαι κάθε μέρα on tour και παίζω αυτό το μονόλογο, όχι ότι έχω αποστασιοποιηθεί, αλλά πλέον έχω ισορροπήσει απέναντί του. 

-          Πώς είναι οι συνθήκες της περιοδείας;

-          Έχω να πω ότι οι συνθήκες της συγκεκριμένης περιοδείας, είναι οι καλύτερες που μου έχουν συμβεί ποτέ. Έχουμε ευτυχήσει να έχουμε καλούς παραγωγούς. Είναι ο Ένκε ο Φεζολλάρι μαζί μου, ο σκηνοθέτης της παράστασης και ο άνθρωπος που μου πρότεινε να κάνουμε το συγκεκριμένο έργο. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση κοινού, μεγάλη αγάπη, μεγάλη αποδοχή. Με κάνει πολύ χαρούμενη αυτή η περιοδεία και δε με έχει κουράσει. Παρ’ ότι δεν είναι εύκολή, γιατί έχουμε πολλές ώρες ταξίδι, πηγαίνοντας κάθε μέρα σε άλλη πόλη.

-          Πώς βλέπετε το θέατρο σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

-          Στα καλύτερά του. Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει πάρα πολλοί καινούριοι χώροι, καινούριες ομάδες, που δεν υπήρχαν σε χρόνια οικονομικής άνθησης. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου να πάει στο θέατρο, γιατί έχει ανάγκη κάπου η ψυχή του να ακουμπήσει. Να ονειρευτεί, να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Να έρθει σε επαφή με το συναίσθημά του.

-          Θεωρείτε ότι πλέον επιβιώνουν οι δουλειές που πραγματικά αξίζουν;

-          Πάντα οι δουλειές που άξιζαν πραγματικά επιβίωναν. Απλώς έχει στραφεί περισσότερο το κοινό σε παραστάσεις πιο εναλλακτικές, από πιο νέους ανθρώπους, που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όμως. Δεν πάνε δηλαδή μόνο στα μεγάλα θεάματα, αλλά και αλλού. Επίσης, τώρα που τα λεφτά δεν βγαίνουν εύκολα από την τσέπη, κάποιος επιλέγει πολύ σοβαρά το που θα πάει. 

-          Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας αυτή τη στιγμή.

-          Παραμένω αισιόδοξη. Δεν ξέρω πόθεν ορμώμενη. ( γέλια). Αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όπως πάντα. Δεν είμαι οικονομολόγος για να αναλύσω την οικονομική κατάσταση και το πώς θα βρούμε τρόπους και λύσεις. Αλλά είμαι φύσει αισιόδοξο άτομο. Και σε κάθε περίπτωση μπήκαν στο προσκήνιο και καινούρια πρόσωπα, άφθαρτα και έχουν σαφώς περισσότερο μεράκι από τους προηγούμενους. Όχι ότι και εκείνοι δεν είχαν, αλλά μπορεί να είχαν κουραστεί. Νομίζω ότι θα το παλέψουν πολύ. 

-          Έχετε κάποια καλλιτεχνικά όνειρα που θέλετε να εκπληρώσετε;

-          Από όνειρα, δόξα τω Θεώ, πάρα πολλά! ( γέλια). Προγράμματα δεν κάνω όμως, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Ονειρεύομαι και ρόλους και παραστάσεις και συνεργασίες. Αν πραγματοποιηθούν έχει καλώς, αν όχι καλώς επίσης. Πιστεύω ότι πάντα ό, τι γίνεται, είναι για καλό. 

-          Η περιοδεία σας θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα;

-          Μέχρι τέλη Απριλίου, θα είμαστε σίγουρα ανά την Ελλάδα. Σήμερα παίζουμε Αλεξανδρούπολη και 27,28,29/3 θα είμαστε Θεσσαλονίκη. Μετά συνεχίζουμε Μυτιλήνη, Κω, Λέρο, Βόλο. Για μετά το Πάσχα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση να πάμε και αλλού, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε μια καινούρια συνεργασία και ο Ένκε και εγώ, οπότε δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε, γιατί θα έχουμε πρόβες. 

-          Είναι κάτι ανακοινώσιμο;

-          Θα ήθελα πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμο.