Ο Γιώργος Πάντζας στο DNA of Arts!!!!

2014-09-24 11:30

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Τσομπανόπουλο.

 

Ένας σπουδαίος άνθρωπος, με μια τεράστια καριέρα στο χώρου του θεάτρου και του κινηματογράφου, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Απολαύστε τη συζητησή μας με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Γιώργο Πάντζα. Τον ευχαριστώ θερμά για την τιμή!

 

  1. Απέχετε καιρό από το θέατρο εξαιτίας της ενασχόλησής σας με την πολιτική. Σας κοστίζει αυτό; θα θέλατε κάποια στιγμή να επιστρέψετε στο σανίδι;

Το 2007 σταμάτησα να εργάζομαι στο Θέατρο διότι είπα 50 χρόνια Θέατρο είναι υπερ-αρκετά. Ας έρθουν οι νεότεροι να συνεχίσουν αυτή την υπόθεση που λέγεται Θέατρο και Κινηματογράφος. Βεβαίως μου κοστίζει αυτό. Αλλά από την άλλη αγωνίζομαι για να σταθεί ο λαός μας στα πόδια του από αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή που έφεραν στην πατρίδα μας η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.

 

  1. Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια; Οι πολιτικοί διωγμοί που υπέστη ο πατέρας σας, πόσο επηρέασαν την κατοπινή σας πορεία;

Στις 3 Δεκέμβρη του 1944, μαζί με τον πατέρα μου και τη μητέρα μου ήμουν στην Πλατεία Συντάγματος όπου οι φασίστες μας χτύπησαν με κάθε είδους όπλο, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Εκεί ξεκίνησε ο εμφύλιος. Στη συνέχεια ο πατέρας μου ήταν 17.5 χρόνια εξορία. Όποιος είχε αριστερό συγγενή βρισκόταν στο περιθώριο της ζωής. Παρ’ όλα αυτά κατάφερα να σταθώ όρθιος και να προοδεύσω στη δουλειά που είχα επιλέξει. Δηλαδή τους νίκησα!

  1. Αν σας ζητούσα έναν σύντομο απολογισμό της θητείας σας στο θέατρο, θα μπορούσατε να μου αναφέρετε κάποιους σταθμούς;

Ο πρώτος σταθμός, σημαντικότατος, ήταν το ότι κατάφερα να μπω στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1955 έδωσαν 316 υποψήφιοι για 12 θέσεις όλες και όλες. Στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μπήκα πρώτος. Δεύτερον, τη θεατρική μου καριέρα και την κινηματογραφική την οφείλω πρώτον στην κα Κατερίνα Ανδρεάδη, μεγάλη comedienne της εποχής και δεύτερον στο Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος μου άνοιξε την πόρτα του κινηματογράφου και του θεατρου. Θα τους τιμώ και θα τους αγαπώ μέχρι να τους ανταμώσω εκεί που βρίσκονται τώρα.

  1. Υπήρχε κάτι στο χώρο του θεάτρου που σας απογοήτευε ή σας πλήγωνε;

Η μεγάλη ανεργία στο θέατρο, τα μικρά μεροκάματα, τα φέσια που τρώγαμε από τους εκάστοτε επιχειρηματίες και τις 14 παραστάσεις τη βδομάδα που τότε ίσχυαν για τη λειτουργία των θεάτρων.

  1. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική; Τι αναμνήσεις έχετε από τα ταραγμένα πολιτικά χρόνια που ήσασταν μέλος της ΕΔΑ;

Με την πολιτική ασχολούμαι από τα 7 μου χρόνια. Ήμουν αετόπουλο. Η καλή ανάμνηση που έχω είναι πρώτα απ’ όλα η ίδρυση και η ύπαρξη του ΕΑΜ. Πολύ κακές αναμνήσεις έχω από τον εμφύλιο και από τα λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια αγωνίστηκα με την ΕΔΑ. Πάντοτε με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου για να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα που οδηγεί τους λαούς στη φτώχεια και τη δυστυχία.

  1. Πού θα εντοπίζατε τις αιτίες της άσχημης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε; Είστε αισιόδοξος οτι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι υπεύθυνες για την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε. Χρεωκόπησαν, πτώχευσαν και κατάκλεψαν τον ελληνικό λαό. Σήμερα παρουσιάζονται σαν σωτήρες της πατρίδας μας. Έλεος! Η ομιλία και η συνέντευξη του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη γέμισαν με αισιοδοξία το λαό μας και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

  1. Αν γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα, με ποιές πολιτικές δυνάμεις θεωρείτε πως υπάρχει περιθώριο συνεννόησης;

Αν γίνουν εκλογές, ο κ. Σαμαράς ζητάει 180 βουλευτές για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή. Αυτή είναι η θέση του. Και το ερώτημα μου είναι, «που θα βρουν τα λεφτά;». Στη συνέχεια της ερώτησής σας, η απάντηση είναι και αυτοδυναμία να έχουμε, που θα την έχουμε, και πάλι θα κάνουμε συνεργασίες. Αυτό το ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

  1. Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους που σωρηδόν φεύγουν στο εξωτερικό;

Οι νέοι και οι νέες είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο, το αύριο της πατρίδας μας. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να τους δώσω, είναι να πιστέψουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα στην οποία μεγάλωσαν και σπούδασαν. Στο ΣΥΡΙΖΑ λέμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι να έχει η νεολαία της πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

  1. Ποιές αξίες λείπουν σήμερα από την κοινωνία μας;

Η κοινωνία μας είναι ο λαός μας. Και από το λαό μας δεν λείπουν αξίες. Αντίθετα, αυτές που γνωρίζουμε ως αξίες πανανθρώπινες, εδώ γεννήθηκαν, στη χώρα μας. Μόνο που στην εποχή των μνημονίων υποβαθμίστηκαν και συρρικνώθηκαν γιατί κυριάρχησαν παγκόσμιοι οργανισμοί, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, που διαστρέφουν και κακοποιούν την αλήθεια, που καταστρέφουν ζωές χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Ο λαός μας γονάτισε μετά από την κοινωνική συντριβή και τις ανασφάλειες που δημιουργεί ο φόβος. Όμως η ελπίδα είναι κοντά και οι δημοκρατικές αξίες θα ξαναβρούν τη θέση τους στην κοινωνία μας.

  1. Σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν σας ζητούσαν να αναλάβετε το κομμάτι του πολιτισμού, ποιές θα ήταν οι πρώτες σας ενέργειες;

Οι φιλοδοξίες μου δεν είναι ένα Υπουργείο. Η φιλοδοξία μου είναι να ορθοποδήσει και να σταθεί ο λαός μας στα πόδια του. Η πρώτη μας μέριμνα είναι αυτό. Στην Αριστερά υπουργιλίκια κι άλλα τέτοια δεν χωράνε.