Η Όλγα Πολίτου στο DNA of Arts!!!!!!

2014-10-29 14:43

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Τσομπανόπουλο.

 
Μια πολύ ξεχωριστή για μένα στιγμή, ήταν η συνάντηση με την κυρία Όλγα Πολίτου. Με αφορμή τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις της Ποντικοπαγίδας της Αγκάθα Κρίστι, που κυριολεκτικά σπάει ταμεία στη Θεσσαλονίκη, μου έκανε την τιμή να μου μιλήσει. Την ευχαριστώ θερμά. Απολαύστε την!
 
 

1.     Δεύτερη χρονιά επιτυχίας για την Ποντικοπαγίδα και πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, Περιγράψτε μου τα συναισθήματά σας.


Είμαι ευχαριστημένη που η Ποντικοπαγίδα, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά. Είναι ένα έργο που στην Αγγλία ανεβαίνει 60 χρόνια συνεχόμενα χωρίς να χάσει από την αξία του. Εύχομαι το ίδιο να συνεχιστεί και εδώ. Είναι ένα έργο που συγκεντρώνει - εναλλάσσει το δράμα με την κωμωδία. Το φόβο με το γέλιο. Το μυστήριο με το προφανές.. Είναι ένα έργο ζωντανό μυστηριώδες .. διασκεδαστικό …τραγικό και κωμικό… τα συγκεντρώνει όλα. Χαίρομαι όμως πραγματικά που ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη γιατί όσες φορές έχω παίξει έχω διαπιστώσει ότι ανταποκρίνεται στους καλλιτέχνες και στις καλές παραστάσεις. Οι θεσσαλονικείς μπορούν να διακρίνουν τις προσεγμένες παραστάσεις και μ αρέσει που είναι θερμοί και αγκαλιάζουν με πολλή αγάπη τις παραστάσεις που έρχονται από την Αθήνα.
Επίσης Θέλω να τονίσω ότι οι παραστάσεις μας εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους, θα παίξουμε για ακόμα δυο βδομάδες, στο Θέατρο Εγνατία.
 
2. Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια; Πώς προέκυψε η απόφαση να ασχοληθείτε με την υποκριτική.

Δίπλα από το σπίτι μας στην Πάτρα είχαμε θέατρο. Τότε παιζόταν η «Λυσσασμένη γάτα» του Τένεσι Ουίλιαμς με το Δημήτρη Μυράτ και τη σύζυγο του Βούλα Ζουμπουλάκη. Τότε τα θέατρα δεν κρατούσαν τρεις μέρες καθόντουσαν 3 - 4 μήνες, στην κάθε πόλη. Με είδε λοιπόν ο Μυράτ που μπαινόβγαινα στο θέατρο - θέλανε τρία παιδάκια - ήμουνα 8 ετών - κάλεσε τον πατέρα μου και του λέει θέλω την κόρη σου για να παίξει στο έργο μας.. Ο Πατέρας μου του έδωσε την άδεια και έτσι έπαιξα για πρώτη φορά στο θέατρο παίρνοντας και το πρώτο μου μεροκάματο. Ήρθανε και τη Δεύτερη χρονιά και με ζητήσανε. Θυμάμαι είχα ρωτήσει τον Ιορδάνη Μαρίνου.. Πώς μπορώ να γίνω ηθοποιός.. και μου απαντάει Όλγα έχεις πολλά καρβέλια να φας για να γίνεις ηθοποιός.. Το θέατρο δίπλα από το σπίτι ήταν ένα έναυσμα για μένα.. 
 
3. Γνωρίζουμε οτι είχατε την τύχη σαν φοιτήτρια της δραματικής σχολής να έχετε δασκάλα την Κατίνα Παξινού. Τι κρατάτε από αυτή σας την επαφή με τη μεγάλη θεατρίνα;

Κρατάω το μεγαλείο της, την οντότητα της, την προσωπικότητα της.. την ανθρωπιά της.. την αγκαλιά της για τους νέους ανθρώπους… και ιδιαίτερα τους μαθητές της.. 
 
4. Η ηρωίδα που υποδύεστε, η κυρία Μπόιλ, δολοφονείται εξαιτίας μια δικαστικής απόφασης που εξέδωσε. Θα μπορούσατε με κάποιον τρόπο να δικαιολογήσετε έναν άνθρωπο που καταφεύγει στη λύση της αυτοδικίας;

Η Μπόιλ θεωρούσε ότι έκανε την πιο καλή δικαστική διευθέτηση, την υιοθεσία παιδιών. Δεν γνώριζε πως αυτοί οι άνθρωποι που έδειχναν καλοί άνθρωποι,  θα έφταναν στο σημείο να κακοποιούν τα παιδιά που ήθελαν τόσο πολύ να υιοθετήσουν. Αυτή εξέδωσε μια απόφαση την οποία πλήρωσε με τη ζωή της…
 

5. Πόσο κατά τη γνώμη σας, η δραματική κατάσταση που ζούμε ως χώρα έχει επηρεάσει τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Τις σχέσεις μας αν πραγματικά υπάρχει κατανόηση, αλληλεγγύη και αγάπη δεν μπορεί να τις χαλάσει καμιά κρίση. Ένα ζευγάρι σαφώς όταν έρθει αντιμέτωπο με τις δυσκολίες θα δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις. Όταν υπάρχει αγάπη γιατί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις; Την φιλία γιατί να την επηρεάσει; Είμαστε σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Αν επενδύουμε στους άλλους και δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε σαφώς θα υπάρξει διαταραχή στη σχέση. Εξαρτάται πόσο εγωιστικά βλέπουμε κάποια πράγματα. Περνάμε όχι δύσκολες αλλά τραγικές και αγχωτικές μέρες. Έχουμε όλοι συμπτώματα κατάθλιψης.. Τώρα είναι που θέλουμε ο ένας τον άλλο.
 
 

6. Έχετε καταφέρει με την αξία και το ταλέντο σας να κερδίσετε όχι μόνο την αγάπη του κόσμου αλλά και την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων σας. Αισθάνεστε πλήρης;

Αν έχω καταφέρει να κάνω κάτι σε αυτό το επάγγελμα - το οποίο δεν θεωρώ επάγγελμα – είναι αυτό που ρωτάς. Η Εκτίμηση και ο σεβασμός από τον κόσμο και τους συναδέλφους μου. Για να γίνει κανείς ηθοποιός πρέπει να έχει πρώτον ταλέντο και να το αγαπά πραγματικά. Μην ξεχνάς ότι το θέατρο έχει καταντήσει lifestyle.. έχουμε μπερδέψει πολλά πράγματα. Δεν είναι επάγγελμα που δουλεύεις τους 5 και τους 7 κάθεσαι. Πρέπει να έχεις πολλές αντοχές για να ακολουθήσεις αυτό το μεγαλείο. Πρέπει να έχεις υπομονή.. θράσος και θάρρος και πάνω απ όλα αξιοπρέπεια. Η Ηθοποιία δεν είναι μόνο φώτα.. είναι Τέχνη. Αν έχω καταφέρει κάτι σαν ηθοποιός μετά από τόσα χρόνια στο σανίδι είναι ο σεβασμός. Και ξέρεις γιατί … γιατί εγω σεβάστηκα τους συναδέλφους μου και το χώρο αυτό που έζησα… τον τίμησα,… όπως σεβάστηκα και τους θεατές και τους τίμησα… πρόσεχα πάντα την κάθε λεπτομέρεια που θα έβλεπα και θα έδινα στους θεατές.. έδινα τον εαυτό μου.. γι αυτό και με τιμούν.. με ανταμείβουν με αυτό..
 
7. Υπάρχει κάτι στη δουλειά σας που σας πληγώνει;

Δεν με πληγώνει τίποτα πια. Με ενοχλεί όμως που οι νέοι ηθοποιοί δεν σέβονται τους παλιούς. Δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει θέατρο, τι σημαίνει σκηνή. Τους ενδιαφέρει μόνο η δημοσιότητα και όχι η δουλειά τους. Μερικοί δεν ξέρουν καν το θεατρικό που παίζουν και έχουν και απαιτήσεις. Όπως σου είναι δεν μπορεί να με πληγώσει τίποτα πια… απλά με ενοχλούν και τα ξεχνάω μετά.. γιατί ξεχνιούνται και αυτοί… Ο χρόνος τα σβήνει όλα, τα πάντα.. εκτός από τα αληθινά συναισθήματα…
 
 
 

8. Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς τη χρονιά που έρχεται;

Γιατί ώρα δίνω βάση στην Ποντικοπαγίδα… και πιστεύω να κρατήσει και σε μας τόσο πολύ όπως στην Αγγλία γιατί αξίζει… Είναι ένα εξαιρετικό έργο..

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Αντώνης Γαλαίος
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική επιμέλεια: Μανώλης Μανουσάκης
 
Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Μαριάννα Τουμασάτου, Γιάννης Αϊβάζης, Κάτια Νικολαΐδου, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Θοδωρής Αντωνιάδης.
Μαζί τους η Όλγα Πολίτου, ο Γιώργος Ματαράγκας και ο Πέτρος Ξεκούκης.
 
Παραστάσεις:
Παρασκευή: 9.15 μμ
Σάββατο :     6.15 μμ & 9.15 μμ
Κυριακή :      7.00 μμ
 
Τιμές εισιτηρίων : 20 € κανονικό, 15 € φοιτητικό
Εισιτήρια προπωλούνται : PUBLICIANOΣ, WWW.VIVA.GR
ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ
(Πατριάρχου Ιωακείμ 1, τηλ . 2310 231 431)