Η Ελένη Ζιώγα στο DNA of Arts

2013-12-13 06:19

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

 

1)    Τί  σας έχει κερδίσει περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια το σενάριο, η στιχουργική η το να παίζετε ως ηθοποιός ?

                     Όλα μαζί και καθένα χωριστά.

2)    Ξέρουμε ότι έχετε σπουδάσει πιάνο και κλασικό τραγούδι. Πώς και δεν ασχοληθήκατε επαγγελματικά με αυτό ? θα μπορούσατε να είστε δασκάλα μουσικής?

              Έτσι τα φέρε η ζωή. Κι είναι καλό να την αφήνουμε καμιά φορά να τα φέρνει όπως θέλει αυτή.  Δασκάλα μουσικής, όχι, δεν θα μπορούσα να είμαι.

3)    Πώς αισθάνεστε που οι στίχοι σας μελοποιούνται και ερμηνεύονται από αξιόλογους ανθρώπους ?

                     Χαρά.

4)    Πώς βλέπετε την εποχή που ζούμε ? Πιστεύετε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο ?

                    Πάντα τα πράγματα αλλάζουν  προς το καλύτερο αρκεί να έχουμε τα μάτια να το δούμε. Αυτό συμβαίνει και τις αντίξοες εποχές.

5)    Πιστεύετε ότι στον καλλιτεχνικό τομέα μόνο οι καλοί θα μπορέσουν να επιζήσουν ή δίνονται ευκαιρίες και σε νέα παιδιά ?

                   Θα ήταν λίγο φασιστικό να πιστεύω σε τέτοιες γενικεύσεις. Ότι τάχα μου η κρίση θα φέρει το ξεκαθάρισμα. Νομίζω ότι σε τέτοιες εποχές είναι πια ζήτημα αντοχής και πείσματος η επιβίωση του κάθε καλλιτέχνη.  Ξέρω σπουδαίους καλλιτέχνες που δεν έχουν τα κουράγια να παλέψουν κάτω από τόσο, μα τόσο αντίξοες συνθήκες. Και δικαιούνται απόλυτα να καταθέτουν τα όπλα.  Τώρα, όσο για τους νέους, νομίζω, αν θυμηθώ τα δικά μου νιάτα , πως τις ευκαιρίες  πρέπει να τις δημιουργούμε, να τις διεκδικούμε και να μην περιμένουμε να μας δοθούν. Ούτε να περιμένουν να αδειάσει μια θέση για να την πιάσουμε εμείς. Είναι πολύ σκληρό το «ο θάνατός σου η ζωή μου».  Οι νέες θέσεις δημιουργούνται αν υπάρχει ο λόγος και το κίνητρο. Άλλωστε μοιραία, οι μεγάλοι, σιγά σιγά πεθαίνουνε από μόνοι μας...(γέλια) Όσο δεν συμβαίνει αυτό είναι ίσως επειδή έχουμε ακόμα κάτι να πούμε... Τα νιάτα είναι συνώνυμα της ελπίδας. Μη το βάζετε κάτω.

6)    Εάν σας έλεγαν να πάρετε μέρος ή να παρουσιάσετε μια μουσική εκπομπή θα το κάνατε?

                   Πού να ξέρω; Ανάλογα τη στιγμή...

7)    Θα θέλατε να ξαναπαίξετε στην τηλεόραση ή πιστεύετε ότι δεν υπάρχει μέλλον αυτή τη στιγμή για αυτήν ?

                    Θα αργήσουν πολύ να γίνουν καλές παραγωγές στην τηλεόραση. Δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα, ούτε η πρόθεση. Αν υπάρξουν αργότερα προϋποθέσεις για όμορφα πράγματα, τότε, όχι μόνο εγώ ,αλλά τόσος άξιος κόσμος που δούλεψε στην τηλεόραση μπορεί να επιστρέψει.

8)    Έχετε ζηλέψει ποτέ κάποιο ρόλο ενός συναδέλφου σας στο θέατρο η στην τηλεόραση?

                    Όχι.

9)    Ποια θεωρείτε ότι καλλιτεχνικά είναι η πιο σημαντική στιγμή στην ζωή σας?

                    Η επόμενη.

10)    Με τι σας αρέσει να ασχολείστε τον ελεύθερο σας χρόνο?

                     Με τα λουλούδια.

11)   Για δεύτερη χρονιά παίζετε σε έναν μονόλογο . Πώς αισθάνεστε για αυτό?  Είναι δύσκολο για σας?

                    Είναι δύσκολο αλλά απελευθερωτικό.

12)   Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση την οποία παίζετε με τίτλο <<Το μυστικό της Κυρίας Έλεν >> καθώς και για τον ρόλο τον οποίο ενσαρκώνετε

                    Παίζω μια γυναίκα (τη γιαγιά μου) που ενσαρκώνει τον τύπο της κλασικής Ελληνίδας μάνας.  Αφηγούμαι, με χιούμορ, αλλά και συγκίνηση, την αληθινή οικογενειακή μας ιστορία και ειδικά την περιπέτεια ζωής της γιαγιάς μου, όπως και τη σχέση της με τον πατέρα μου, που υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Στο τέλος αποκαλύπτω το εφτασφράγιστο μυστικό της που  μάθαμε μετά το θάνατό της. Αλλά πιο καλά από το να σας τα λέω εγώ είναι να έρθετε να δείτε την παράσταση.